Отворено Предеврпско првенство у параглајдингу

Ниш ће током ове недеље бити домаћин седмодневног Предевропског првенства у параглајдингу, у дисциплини прелет, које ће се одржати на полетиштима Вишеград стена изнад села Ореовац у Општини Пантелеј и Коритник у Нишкој бањи. Предстојеће тест такмичење претходи Европском првенству наредне године за које се пред Европском параглајдинг асоцијацијом квалификовао Ваздухопловни савез Србије уз свесрдну подршку Градске општине Пантелеј и Града Ниша.
На Предевропском првенству, према пропозицијама у овој параглајдинг дисциплини, наступиће 150 такмичара, међу којима је 137 мушкараца и 13 жена. Бодује се за три државна првенства: Србије, Мађарске, Босне и Херцеговине, које су нам учиниле част и своја државна првенства преселиле на нишка полетишта али је такмичење отвореног типа па ће, од уторка до суботе, небо изнад Ниша бити преплављено параглајдерима из читавог света, од Америке до Кине.
Параглајдери са својим пратећим тимовима пристигли су у Ниш током минулог викенда и регулисали звaничну регистрацију у простору Официрског дома, где ће свих наредних дана бити смештен штаб такмичења. Одатле ће се такмичари свакодневно упућивати према полетиштима до 11 часова а прелети ће стартовати од 12-13-часова, са вишечасовним трајањем лета до вечерњих сати, када се параглајдери прикупљају са локација у широј околини Ниша где буду слетели.

Предевропско првенство отворио је Братимир Васиљевић, председник Градске општине Пантелеј пожелевши добродошлицу учесницима и што веће висине.

Завршетак Предевропског првенства и проглашење најбоље пласираних такмичара планирани су за суботу, 3.август 2019.